Bitcoins en Altcoins, het begin


Bitcoins, wie heeft er niet van gehoord…? Bijna iedereen wel…

Een andere vraag met een ander antwoord: weet je hoe je er aan komt en wat je er mee kunt? Hier kunnen lang niet zo veel mensen antwoord op geven. De interesse is er wel, maar de kennis ontbreekt. Heb je een opstapje nodig om hiermee toch verder te komen? Ik denk van wel…

Zelf heb ik al de nodige jaren interesse en ervaring in de meeste zaken die we onder de globale noemer ICT kunnen scharen. Digitale valuta als de Bitcoin hadden dan ook al snel mijn interesse gewekt. We schrijven eind 2013, en ik waagde me dan ook in de wereld van Bitcoin. De handel was nog lang niet zo ver ontwikkeld en het was nog rendabel om zelf munten te minen: je PC laten werken en daarmee Bitoins verdienen. Een stevige videokaart was op zijn minst wel benodigd, processors waren nog niet echt krachtig genoeg om het meeste werk te doen. Een PC die zwaar staat te stampen (munten minen is een zeer intensieve taak) kost ook meer stroom dan een PC die (bijna) niets staat te doen. De kosten voor de stroom moet je dus van je verdiensten aftrekken en als je wat overhoudt wat de moeite waard is, dan is het rendabel geweest. Dit laatste wordt nog wel eens vergeten…
Goed, een heel gepuzzel om de juiste software voor mijn bestaande PC te vinden en ingesteld te krijgen. Maar na veel vijven en zessen werkte het; mijn PC was aan het verdienen!
Nieuwe hardware aanschaffen was voor mij niet aan de orde, mijn PC was net een jaar oud dus zeker nog niet aan vervanging toe. Wel was mijn videokaart iets krachtiger dan een instapmodel en dus op zich wel geschikt om met minen te beginnen.

Echt hard ging het echter niet… Centen per dag, dus niet rendabel. Na een maandje spelen met wat instellingen en andere zaken ben ik er maar mee gestopt; ik kan beter mijn geld in andere zaken investeren… Daarbij ging de koers van de Bitcoin in 2014 flink omhoog (en daarna ook nog even flink fluctueren) en dat zorgde ervoor dat het minen steeds minder opleverde; de koers van de Bitcoin en de verdiensten voor minen staat min of meer in verband met elkaar.
Dan maar Bitcoins kopen, dacht ik. Allereerst zat ik toen met de vraag waar je die dan kon kopen, maar de koers stuiterde zo hard op en neer dat je je er eigenlijk niet aan durfde te wagen als beginner. Ik sloeg dus maar even over.

Later kreeg ik hier spijt van, want de Bitcoin ging langzamerhand toch langzamerhand in waarde toenemen en de tweede helft van dit jaar (2017) was de groei explosief natuurlijk. Stond de koers eind juli nog op een dikke 2.000 dollar, in december werd de 20.000 dollar aangetikt. 10x zoveel dus! Dit was niet van lange duur, de tweede helft van december stuiterde de koers tussen 12.000 en 16.000 op en neer.

En dan gaat het toch weer kriebelen, je ziet dat een digitale munt dus veel kan opleveren als je deze voor een (in verhouding) goede prijs kunt kopen, dan wacht tot deze voldoende naar je zin in waarde is gestegen, om de munt vervolgens weer te verkopen. Maar hoe dan?

Op mijn werk heb ik een aantal enthousiaste collega’s die zich al een tijdje bezig houden met Bitcoins en Altcoins. Altcoins zijn alternatieve coins, veelal wel gebaseerd op de Bitcoin en de koers verandert vaak (maar niet altijd) ook grotendeels mee met de Bitcoin.
Enkele van deze collega’s kennen wat ingangen bij partijen waardoor er soms een mogelijkheid is om een nieuwe munt bij een voorinschrijving aan te schaffen (dit wordt een ICO genoemd), veelal tegen een interessant instaptarief. Zodra de munt voor het grote publiek beschikbaar komt is de munt meestal al (flink) in waarde gestegen. Afhankelijk van de verwachting en techniek achter de munt is het advies de ene keer om snel te verkopen, een andere keer om de munt langer vast te houden.

Vorige maand kreeg ik de kans om ook mee te doen met zo’n nieuwe munt. Bij de voorinschrijving zou deze munt 0,25 dollar per stuk kosten en de verwachting was dat deze munt bij lancering al 5-10 keer over de kop zou gaan, op langere termijn nog wel meer. Ik twijfelde geen moment en ik zette 150 euro in voor de munt Wabi. Geen poespas met exchanges, ik mocht gewoon direct afrekenen met mijn collega.
En inderdaad, bij de lancering een paar weken later stond de koers al snel boven de 2 dollar. Uiteraard schommelde ook voor deze munt de koers flink, maar stilaan wordt het wat rustiger en zie je een (heel langzaam) stijgende lijn. De laatste week in december zat de koers voornamelijk tussen 1,50 en 2 dollar en sinds oudejaarsdag ruim boven de 2 euro!

Sinds de aankoop van de Wabi was de interesse weer helemaal gewekt en wilde ik meer gaan doen in dit wereldje. Je gaat je inlezen, probeert wat, kijkt op de vingers van collega’s en je vraagt wat rond. In 2 weken heb ik er het nodige van geleerd en ken inmiddels wel wat kneepjes, alhoewel ik nog veel te leren heb. Maar ik heb in ieder geval mijn opstapje gehad en geleerd wat een ICO is en hoe je crypto munten kunt kopen en verhandelen.

“Leuk voor je!”, hoor ik je denken. “Ik kan hier nog niets mee en weet nu eigenlijk nog steeds niet wat ik moet doen…”.

Maar omdat ik de beroerdste niet ben zal ik je verder helpen. De komende tijd zal ik weer wat actiever proberen te zijn op dit blog en wat tipjes van de sluier oplichten. Ook zal ik wat termen uitleggen die in het wereldje van de crypto coins voorkomen, zodat jij straks ook van de hoed en de rand af weet. Hou dit blog dus in de gaten!
Maar vergeet niet: alles wat ik over dit onderwerp vermeld is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ga je mijn voorbeeld volgen, hou er dan rekening mee dat elke beslissing kan resulteren in verliezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *