Stilte na de storm


Ja, je leest het goed: stilte NA de storm inderdaad…
Het zal bijna niemand ontgaan zijn denk ik; de koersen zijn sinds begin januari keihard onderuit gegaan. En iedere keer als er tekenen waren dat de koersen zich weer zouden herstellen, dan kwam er ergens ter wereld weer nieuws waardoor de koersen opnieuw onderuit gingen. Gevolg: wat mij betreft weinig tot geen handel meer. Het heeft geen zin om te gaan handelen in munten die vervolgens minder waard worden. Het kan wel natuurlijk, maar de risico’s zijn dan nog veel hoger dan dat deze normaliter al zijn. Het enige wat je dan nog kunt doen is goedkoop muntjes kopen, op het moment dat jij denkt dat de prijs het meest gunstig is. Maar dat is best wel een gok. Tijdens deze laatste crash is al meermaals gebleken dat iedereen steeds dacht dat het dieptepunt inmiddels bereikt was, maar niets bleek dan minder waar.
Even pauze nemen dus.

Weinig handel houdt dus ook in dat er dan niet zo heel veel meer gebeurt in mijn portfolio en ik heb niet zo veel te melden voor dit blog. Natuurlijk houd je de berichten in de gaten en ga je op zoek naar de antwoorden op de vraag: “Waarom stort het nu weer in?”. De ene keer is dat antwoord makkelijker terug te vinden dan de andere keer. Veelal heeft het echter wel vergelijkbare oorzaken: de regering van een bepaald land (met een groot aandeel in de crypto handel) verklaart de handel in crypto munten “ineens” als ongewenst of zelfs als illegaal. Of er komen verhalen dat de regering van een land erover denkt om e.e.a. te gaan reguleren of verbieden. Ook in Nederland is dit laatste al meermaals gezegd: eerst wilde men het verbieden maar al snel werd dat aangepast naar reguleren.
Als reactie daarop zijn er veel mensen die dan in paniek raken en de munten zo snel mogelijk kwijt willen en ze dus massaal verkopen. Veelal tegen de geldende koerswaarde (of lager, zodat men verzekerd is van een verkoop) waardoor deze niet meer oploopt en zelfs afzakt.

Bepaalde landen met een groot aandeel in de crypto handel hebben een grote invloed op die handel. China bijvoorbeeld. In dat land zit zo’n grote hoeveelheid mensen die hieraan meedoet, dat dat best wel een gevolg heeft als het merendeel van die mensen er (ineens) mee stopt. Dat is tevens de grootste oorzaak geweest van de terugval van de koersen: in China ging een heel grote groep mensen de munten omzetten naar cash om vervolgens een tijdje te stoppen met de handel. Reden: voornamelijk het Chinese nieuwjaar. Dat vindt niet op 1 januari plaats net zoals in de rest van de wereld, maar enige weken later. Jaarlijks verschilt die datum, maar dit jaar was dat op vrijdag 16 februari. En net zoals wij met Sinterklaas en kerst dan cadeautjes kopen, zo doen ook de Chinezen dat op hun manier en hebben daar dan dus geld voor nodig. Vandaar de grote aantallen munten die gedropt worden en door die grote aantallen dropt ook de prijs (want waar overschot van is, is minder waard).
Is dit erg? Nee, normaliter niet; dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen, dit is ook in de historische grafieken terug te zien (zie de afbeelding hiernaast), en de markt herstelt zich doorgaans kort na het Chinese nieuwjaar weer.

Waarom lijkt het dit jaar dan erg(er) te zijn?
Om te beginnen is er sowieso al heel veel meer (media-) aandacht voor. In de tweede helft 2017 is de Bitcoin natuurlijk behoorlijk gegroeid in relatief korte tijd en zo ook heel veel altcoins. Dat trekt aandacht, wordt een hype en er gaan meer mensen wat mee doen. Hierdoor hoor je er dus ook veel meer over: het is bekender en de impact is groter doordat meer mensen er nu gevolgen van ondervinden.
Hierboven noemde ik al de verboden en reguleringen. Juist omdat de cryptomarkt nu een hype is zien veel regeringen dat als een signaal om er iets mee te doen. Gelukkig valt het over het algemeen uiteindelijk wel mee met die regels, maar voor veel mensen is het even schrikken als er zoiets aangekondigd wordt of als er zelfs alleen maar geruchten de ronde doen! In o.a. China, Japan, Korea, India en de VS is de legaliteit van crypto al meermaals ter sprake gekomen (met als gevolg dat de handel dan ook meermaals instortte). In China zijn de mogelijkheden flink beperkt en in de andere landen wordt er in mindere mate gereguleerd.
De crash (na crash na crash…) is dit jaar vrij heftig, maar het is nog steeds niet de ergste in de historie van de Bitcoin, zoals de tabel hieronder laat zien.

Vanwaar de regulering?
Voornamelijk omdat er veel zwart geld wordt witgewassen en criminele partijen kunnen anoniem betaald worden. De regulering, ook straks in Nederland, houdt voornamelijk in dat wanneer je reguliere valuta (dus Euro’s, Dollars, etc) gaat omzetten naar crypto munten, je dit alleen nog mag doen als het wisselkantoor (broker) jouw persoonsgegevens eerst gaat registreren en valideren. Mocht er ooit aanleiding zijn om jouw transacties tegen het licht te houden, dan zijn al jouw gegevens bekend en dus ook wat je hebt aangekocht, dan wel hebt laten uitbetalen. Per land kan deze procedure overigens wel verschillen.
Voor de meeste mensen heeft deze regulering weinig gevolgen, zoals gezegd is het in eerste instantie te doen om criminele praktijken aan te pakken.
Een tweede reden om te reguleren, in ieder geval straks in Nederland, is echter om het mensen wat lastiger te maken om te gaan handelen en meer mogelijkheden te bieden voor de regering om beperkingen op te leggen. Het idee hierachter is ook te verklaren: men wil voorkomen dat er (te) grote bedragen worden omgezet naar crypto valuta waarna men, door verkeerd handelen of een koersval, zijn geld (grotendeels) kwijt is. Met alle mogelijke gevolgen van dien natuurlijk. Uiteraard is het niet slim om te gaan handelen met geld wat je niet kunt missen (indien je het kwijtraakt), maar er is nu eenmaal een groep mensen die daar niet over nadenkt en gaat investeren met onmisbaar geld of zelfs met geleend geld. Uiteraard met de verwachting dat ze na een tijdje rijker zijn.

Los van het Chinese nieuwjaar en de (aangekondigde) reguleringen zijn er uiteraard nog meer redenen te noemen voor de crash, o.a. de herhaaldelijke opmerkingen dat de Bitcoin nergens op gebaseerd is (en dus onzin), of dat de Bitcoin Bubble gaat barsten, maar dit zijn wel de belangrijkste redenen geweest.

De markt mag dan wel ingestort zijn, er zijn echter duidelijke tekenen dat een herstel aanstaande is, onder voorbehoud natuurlijk natuurlijk dat er straks niet weer berichtgeving komt die hele volksstammen gek maakt… De koersen gaan, gemiddeld genomen, langzaam aan weer omhoog. Met name de Bitcoin en de Ethereum profiteren hiervan, de altcoins helaas nog niet zo veel. Maar dat komt vanzelf.
Ook is er een aantal experts die de statistieken geanalyseerd hebben en op basis daarvan bepaalde voorspellingen hebben uitgesproken. Samengevat komt het er op neer dat het nog tot mei kan duren om de markt te stabiliseren, maar vanaf dan is de kans groot dat de koers weer verder gaat waar deze in januari was gebleven!

In de hoop dat die uitspraken uitkomen is het verder een kwestie van afwachten. Uiteraard heb ik nog wel in een aantal ICO’s ingelegd. Als ik dat niet zou doen heb ik niets verdiend wanneer straks de markt weer hersteld is (en ik geloof wel in dat herstel). De huidige situatie zorgt echter wel dat ik wat kieskeuriger was met waarin en hoeveel ik heb ingelegd, aangezien dit allemaal met eigen (spaar-) geld wordt gedaan en niet met geld wat ik met eerdere ICO’s hebt verdiend (want daar is niet veel meer van over, plus dat ik nog niet zo veel ICO’s had). Over een aantal maanden zal dat dus anders zijn en kan ik mijn investeringen weer laten uitbetalen en de rest herinvesteren in nog meer nieuwe ICO’s.
Is dit een Utopie? We zullen het zien…

4 comments

 1. Rob schreef:

  Hé Danny.

  Interessant.

  Maar denk je serieus dat regeringen, waaronder de Nederlandse, zo wanhopig grip proberen te krijgen op cryptogeld om ons te beschermen? Om te voorkomen dat we ons in onze burgerlijke domheid in enorme schulden storten? Dit zou dan dus ook betekenen dat onze regering mij straks bepaalde transacties gaat verbieden, omdat ik niet genoeg geld heb om van te leven.
  Of zou het meer te maken hebben met wegsijpelende belastinginkomsten?
  Ik ken namelijk niet zo heel veel voorbeelden van mensen die dankzij een beschermend verbod van regeringswege uit de schulden zijn gebleven, maar ik ken wel aardig wat voorbeelden van mensen die volop in de schulden kwamen, en daar toch ook nog eens de belastingdienst overheen kregen. Regeringen lijken in mijn ogen dus toch wat meer geïnteresseerd in het heffen van belasting, dan in het beschermen van burgers.

  En je schrijft dat er ‘duidelijke tekenen’ zijn dat de markt zich aan het herstellen is. Zou je daar iets verder over kunnen uitweiden? Ik zie die tekenen in ieder geval niet terug in de koersen. Wat zijn de kanalen waar je dergelijke tekenen vindt?

  Groeten,
  Rob

 2. admin schreef:

  Hoi Rob,
  Diverse (nieuws-) media geven geregeld aan dat een bepaalde regering soortgelijke maatregelen heeft aangekondigd (waaronder ook Nederland). Ik kan niet bevestigen, noch ontkennen, wat hiervan waar is, maar waar rook is is vaak ook vuur. De tijd zal het moeten leren.
  De voornaamste reden voor regulering is, denk ik, vooral het feit dat er veel crimineel geld in zit en dat er geen grip op de algehele gelden/waarde is (lees: geen controle!). De belastingen die men er in Nederland op wil heffen zijn alleszins netjes te noemen; de mensen met de wat grotere wallets hoeven nog geen 1,5% belasting te betalen over de waardestijging van de portefeuille met peildatum 1 januari ten opzichte van 1 januari het jaar ervoor. En dat vind ik best schappelijk. Dus om die reden zal het niet direct gaan. Maar of het werkelijk gaat om ons te beschermen…? Wie het weet mag het zeggen.

  De markt is zich langzamerhand inderdaad weer aan het herstellen, maar vlot gaat het niet. Je kunt dit o.a. zien door de koersen op https://coinmarketcap.com/ in de gaten te houden. Ook de waarde van mijn portefeuille (bijvoorbeeld https://coin.fyi/) laat ook een stijging zien (5 stappen vooruit en dan weer 4 achteruit). Ik heb echter wel het vertrouwen dat de koersen in het vierde kwartaal weer het niveau van begin januari dit jaar zullen hebben. Kan ik dit hard maken? Nee, het is een gevoel, maar misschien ook stille hoop.
  Maar mocht het inderdaad zo ver komen, dan wordt het een kwestie van op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen… 🙂

 3. Rob schreef:

  Ik kijk af en toe op dit blog. En als ik dan geen juichende berichten lees, ga ik er maar vanuit dat mijn portefeuille nog niet boven de inleg is gestegen. Zo voorkom ik dat ik voor niks tijd besteed aan het opgraven van de wachtwoorden van mijn verschillende wallets.

  Is crypto dood, Danny?

  • admin schreef:

   Hoi Rob,
   Nee, je portefeuille zal nog niet het droomniveau bereikt hebben, helaas. Mijn portefeuille is ook nog slechts 25% van de inleg waard.
   Is crypto dood? Nee, dat denk ik niet. Maar dit een vrij roerig jaar geweest met bepaalde nieuwsberichten, regelgeving en hacks, dus crypto heeft wel flink op zijn donder gehad.
   De Bitcoin staat nu op $6500.-, vorige week nog op $8000.-. Er in mensen die verwachten de daling door zal zetten naar $5000.- alvorens het echt weer de goede kant op gaat. Of eind dit jaar dan hetzelfde niveau wordt bereikt als eind vorig jaar weet ik niet. Ik hoop van wel, maar ik krijg er steeds meer twijfels bij.
   Voorlopig hou ik me er maar weinig meer mee bezig; je wordt er bijna depressief van 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *