Cryptohandel begrippenlijst: ico, moon, hodl, rekt en andere termen


In de handel van Crypto munten (de bekendste namen hierin zijn Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin) wordt er in de handel nogal wat jargon gebruikt. Het mooiste woord is moon!
Maar wat betekent het nou allemaal? Hieronder volgt een lijst met veel voorkomende begrippen. Niet alle begrippen zijn uitgelegd volgens standaard definitie; dit is omdat deze definities veelal in het Engels zijn opgesteld en ik hanteer een vrije vertaling waarin de bedoeling van de term duidelijk(er) naar voren komt.
Deze lijst zal in de loop der tijd aangevuld worden. Weet je termen die hier nog niet bij staan, plaats dan een reactie met je tip šŸ™‚

2FA
2-factor Authenticating, ook wel 2-Step verification. Om in te loggen bij diverse partijen wordt gebruik gemaakt van 2FA. Dit houdt in dat je veelal op de gebrikelijk manier inlogt met een gebruikersnaam (of emailadres) en wachtwoord, maar daarnaast moet dan nog een extra code worden ingevoerd. Deze krijg je soms per SMS toegestuurd, maar vaak wordt Google Authenticator gebruikt. Dit is een app op je smartphone die per site codes genereert die slechts korte tijd valide zijn.
Het gebruik van 2FA verhoogt de veiligheid van je account enorm, inloggen door vreemden is hierdoor bijna niet meer mogelijk.

Addy
Synoniem voor een adres van een wallet, zoals het adres waar je Bitcoins naar kunt overmaken.

ATH
All Time High; dit wordt geroepen wanneer een munt niet eerder zo veel waard is geweest. Het beste voorbeeld is natuurlijk de Bitcoin geweest de laatste maanden van 2017, bijna dagelijks kon je toen ATH roepen.

Bagholder
Iemand die zijn muntjes te lang heeft vastgehouden en/of te duur heeft ingekocht en de markt is inmiddels aan het instorten. Deze persoon moet dan de consequenties van het te lange aanhouden aanvaarden.

Bear
Deze term wordt ook gebruikt in de aandelenhandel. Hiermee duid je iemand aan die verwacht dat een bepaalde markt (munt) binnenkort in elkaar stort en hiervan wil profiteren. Dit kan o.a. zijn door tegen een hoge prijs (heel veel) munten te verkopen en wanneer deze voldoende in prijs zijn gedaald weer terug te kopen. Als er maar genoeg munten in grote aantallen verkocht worden kan de markt inderdaad instorten.

Bearish of Bear Trend
Een bearish trend is een term die beleggers gebruiken wanneer een koers voor een bepaalde periode sterk omlaag gaat.

BearWhale (zie ook Whale)
Iemand met een dikke portemonnee die extreem grote aantallen van een munt koopt voor een spotprijs, wacht tot de waarde flink gestegen is, om de munten daarna te zo snel mogelijk te verkopen (ook wel: dumpen). Deze persoon krijgt er dan een goede prijs voor, maar omdat de gedumpte aantallen zo hoog liggen zal de koers van de munt ook flink dalen.
Vaak zie je dit gebeuren nadat een munt net gelanceerd is. De BearWhale zal bij een ICO groot ingekocht hebben en zodra de munt gelanceerd wordt is de munt al fors in waarde gestegen of dit gaat heel snel gebeuren. Op zo’n moment wordt de munt in grote getale gedumpt waarna de koers inzakt. Op termijn herstelt deze koers zich wel weer.

Broker
Partij waar je met normale valuta digitale munten kunt kopen (veelal via iDeal, Bancontact, overschrijving of Creditcard).

Bullish of Bull Trend
Er wordt gesproken over een bull trend wanneer de koers stijgend is voor een bepaalde periode.

Choyna
Een verbastering van China, meerdere malen door Donald Trump in de media op deze manier uitgesproken.

Exchange
Online martkplaats waar de handel in munten plaatsvindt. Hier zijn er meerdere van, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Ook heeft niet iedere exchange alle munten. Om in alle munten te kunnen handelen zul je dus accounts moeten hebben bij meerdere exhanges.

Fee
Toeslag, kosten die bij een transactie extra berekend worden voor de afhandeling. Vergelijkbaar met bankkosten.

Fomo
Fear Of Missing Out; angst dat je geen winst kunt behalen doordat je de munt niet (of te duur) hebt kocht of hiervan spijt hebben.

FUD
Fear, Uncertainty, Doubt (Angst, onzekerheid en twijfel). Investeerders die onzeker zijn over de potentie van een situatie, of een munt onderuit willen halen, verspreiden valse/onjuiste berichten, ook wel fuds genoemd.

GAS of GWEI
Vergoeding voor het overmaken van munten vanuit de ene ethereum wallet naar de andere. Hoe meer Gas of Gwei je betaalt, des te sneller de overdracht is voltooid. Betaal je te weinig: dan kan het zomaar 1 of meerdere dagen duren!

Hodl
Inderdaad, hodl en niet hold; het is dus geen tiepvaud. Althans, niet van mij! Als je het advies krijgt de munt te hodlen betekent dit inderdaad wel hetzelfde als holden; dit advies komt meestal als de munt in kwestie potentie heeft om op termijn (flink) in waarde te stijgen.
Waar komt hodl vandaan? Iemand heeft in 2013 op een Bitcoin forum de fout gemaakt om een bericht aan te maken met de titel “I AM HODLING”. Deze foutieve spelling begon daarna een beetje een eigen leven te leiden, maar al snel kwam het er op neer dat je een munt moet vasthouden vanwege verwachte potentiĆ«le groei.

ICO
Initial Coin Offering; een (voor-) verkoop van een nieuwe munt. De munt wordt vaak tegen een vrij laag tarief aangeboden en wanneer de munt daadwerkelijk beschikbaar komt zal de waarde over het algemeen een hogere waarde hebben. Hoeveel hoger dit is is altijd maar de vraag. Bij sommige munten is dit enigszins te voorspellen, bij andere totaal weer niet. Meestal zal de munt echter snel in waarde toenemen zodra deze beschikbaar is, dus de waarde van je aankoop zal op zo’n moment ook stijgen.
Nieuwe munten worden op de markt gebracht met het idee van Crowdfunding: de partij achter de munt verkrijgt door de verkoop kapitaal om het product (door) te ontwikkelen. De munten vertegenwoordigen vervolgens dan een soort mini-aandeel.

Minen
Met de juiste hardware kun je munten “genereren” of verdienen. Deze hardware krijgt specifieke blokken met informatie toegestuurd waarop een berekening en/of controle moet worden uitgevoerd. Nadat deze handeling voltooid is wordt het resultaat weer teruggestuurd en je ontvangt als dank een bepaald bedrag (miningfee). Hoe hoog dit bedrag is scheelt per muntsoort waarvoor de berekening is uitgevoerd en van de koers van deze munt. Vaak praat je over centen, maar vele kleintjes maken 1 grote.

Moon
Wanneer een munt naar de moon gaat, of aan het moonen is, dan betekent dit dat de waarde van de munt flink aan het stijgen is. En met flink bedoel ik dan niet een paar procent per dag, maar meerdere procent per uur.Ā  Aan gezien de maan heel hoog staat voor ons mensjes op de aarde, moge het duidelijk zijn waar deze term vandaan komt.

Pump
Het interessant maken van een munt om zo veel kopers aan te trekken. Dit interessant maken gebeurt middels persberichten, Twitter, Soacial Media, blogs, forums, etc.

Pump and Dump
Een actie die bijvoorbeeld BearWhales zouden kunnen uitvoeren: een munt interessant maken, de prijs opdrijven doordat er veel gekocht/verhandeld wordt en daarna snel verkopen. de BearWhales verdienen hier dan fors mee.
Anderszijds zijn er ook partijen die met opzet de prijs willen laten dalen zodat zij de munt tegen een laag tarief kunnen kopen, wanneer deze dan weer in waarde stijgt kunnen ze deze weer verkopen. Het laten dalen van een munt kan o.a. gedaan worden door op de juiste plekken negatieve berichten/fake news te plaatsen over de partij die de munt uitbrengt .

Rekt
Een verbastering van het Engelse woord Wrecked, wat zoveel betekent als gesloopt of geruĆÆneerd. Rekt wordt gebruikt om iemand aan te duiden die al zijn geld/tegoeden kwijt is door een koersval van 1 of meerdere munten waar hij/zij in geĆÆnvesteerd heeft.

Rig of Mining-rig
Apparatuur welke speciaal is gebouwd voor het minen. Soms bestaat een rig uit een set speciale USB sticks (sticks met hardware speciaal gemaakt om hiermee te minen), maar meestal betreft het een verzameling met de snelste videokaarten; deze kunnen het snelste minen. Hoe meer geschikte USB sticks of videokaarten je hebt, des te meer je kunt verdienen.

Een rig heeft ontzettend veel rekenkracht en kan hierdoor dus heel veel berekeningen per seconden maken. Dit heeft echter ook ene keerzijde: het genereert veel warmte, dus een goede koeling is wel nodig. Open behuizingen zoals op de afbeelding zijn dus een aanrader.
Daarnaast verbruikt een rig ook best veel stroom! Als je de investering van een rig en de kosten voor de stroom bij elkaar optelt, dan snap je wel dat er enge tijd overheen gaat eer deze kosten terugverdiend zijn en je dus pas echt winst gaat maken. Afhankelijk van het type munt welke je gaat minen en wat de koersen zijn, is de terugverdientijd meestal 6-12 maanden.

Shillen
Een munt shillen wil zo veel zeggen als dat deze munt breed geadverteerd en opgehemeld wordt, met als doel om zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken om de munt te kopen. Een uitgebreide/goede marketing dus.

Wallet
Een digitale portemonnee waar je je crypto munten in hebt zitten. Elke munt heeft een eigen wallet; je kunt geen Ethereums en Litecoins in dezelfde wallet hebben.
Het aantal wallets wat je kunt hebben is nagenoeg onbeperkt. Bij elke Exchange heb je wallets, maar er zijn ook partijen die specifieke wallets aanbieden.

Whale
Een kreet die afkomstig is uit de gokwereld: iemand met een zeer dikke portemonnee

Donaties zijn uiteraard welkom. Indien je een donatie wilt doen, gebruik dan 1 van de volgende adressen:
BTC: 1Ch8rUNDbX5xwYr3cEK3eL8yeeG2eymsbP
ETH: 0x4c92f976668265d3a049f5de4af469db3e2117ee
LTC: Lhb3ULvZVMwPzeZQkPUz3r24ErfmgMQERU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *