Munten aanschaffen en bewaren


Klaar voor de start? AF! Maar hoe dan eigenlijk, waar begin je…?

Munten kopen
Allereerst moet je natuurlijk beginnen door Euro’s te investeren; cryptomunten krijg je niet vanzelf. Uiteraard kun je deze wel gaan minen, maar zoal je elders in dit blog kunt lezen moet je dan wel veel geduld hebben voordat je een paar tientjes hebt verdien (en vergeet niet: minen kost ook geld!).
Om munten te kopen kun je terecht bij een zogenoemde Broker, ook wel wisselkantoor (maar dan online). Hier zijn er meerdere van: AnyCoinDirect.eu, Bitonic.nl en LiteBit.eu zijn (voor zover bij mij bekend) de bekendste en meest betrouwbare. Er zijn er zeker meer, maar daar moet je dan goed naar zoeken en meestal kun je dan niet betalen met iDeal maar met een creditcard. Bij de drie genoemde partijen kun je wel met iDeal betalen.
Hebben deze partijen ook nadelen? Jazeker! AnyCoinDirect en LiteBit hebben bij tijd en wijle een tijdelijke inschrijvingsstop vanwege erg grote drukte. Bitonic kent een minimale inleg van 200 euro, maar die staat ook geregeld op 500 of zelfs 1.000 euro en ze hebben allen Bitcoins. Last but not least gebeurt het geregeld dat Bitonic, maar met name ook LiteBit, geen voorraad van munten hebben om aan jou te verkopen. Bij AnyCoinDirect heb ik, behalve de inschrijfstop, nog geen vervelende dingen kunnen bemerken; het enige is dat er een validatie van je persoonsgegevens moet plaatsvinden en dat gaat in 5 stappen. Bij elke stap (en wachttijd) krijg je meer limieten om te kopen en verkopen. Deze stappen zijn expres ingesteld om de beginnende handelaar enigszins te remmen in zijn enthousiasme zodat deze niet zonder enige ervaring al zijn centjes verliest door een verkeerde belegging. Maar na tenminste 2 weken kunnen alle remmen los en kun je tot wel 10.000 euro per dag aan digitale muntjes inkopen (en tot 15.000 euro verkopen) 🙂
LiteBit heeft wel het voordeel dat deze partij ook wallets aanbiedt voor de munten die zij verkopen, dus je aankoop kun je daar direct in storten en laten staan voor later gebruik of juist om in waarde te laten stijgen. Zie ook het onderwerp “Wallet” hieronder.
Wanneer je een keuze hebt gemaakt en/of je ergens hebt kunnen inschrijven moet je natuurlijk de munten kopen. Bij AnyCoinDirect en Litebit heb je de keuze uit diverse verschillende munten. Het hangt geheel van je doelstelling op dat moment af welke munten je wilt/moet kopen. Veelal zul je deze aanschaf willen gaan verhandelen. Koop dan de munt die de minste extra kosten met zich meebrengt en gebruikt kan worden om andere munten te kopen. Veelal zijn dit de Bitcoin en de Ethereum. Kijk in ieder geval altijd naar de extra kosten die de aanschaf van zo’n munt met zich meebrengen, deze kunnen nogal variëren!

Wallet
Je hebt nu digitale valuta gekocht, maar dan ben je er nog niet. Je moet de munten namelijk wel in een portemonnee stoppen. Alleen krijg je dan het volgende issue: waar dan!
Er circuleren ontzettend veel digitale munten; dit zijn er wel een paar duizend. Gelukkig zijn veel munten gebaseerd op de technieken van de paar grootste munten (maar niet allemaal), maar je zult wel meerdere wallets moeten openen. Dit kun je op diverse manieren doen en/of bij verschillende aanbieders; je hebt namelijk online wallets, software wallets, hardware wallets en papier wallets.
Om bij die eerste te beginnen, je hebt o.a. Blockchain (voor Bitcoin, Ethereum en Bitcoin Cash), MyEtherwallet (voor Ethereum en alle daarop gebaseerde munten/tokens (ERC20)) en NeoTracker (voor Neo). Uiteraard zijn er meer partijen die wallets aanbieden voor dezelfde munten of zelfs nog hele andere munten. Voorlopig zul je deze nog niet nodig hebben; tegen die tijd ben je zelf bekend genoeg op dit gebied dat je zelf de juiste (veilige) keuzes kunt maken.
Voor de software wallets heb je ook diverse partijen. Hierbij komt het er op neer dat je op je PC of smartphone een stukje software installeert en daarin komen je wallets te staan. Dit betekent feitelijk dat je digitale munten dus op je PC of telefoon staan!
Een hardware wallet is veelal een USB stick met daarop specifieke software, vergelijkbaar met een software wallet. Al je munten komen dus op deze USB stick te staan.
Een papieren wallet is heel simpel gezegd een speciaal printje van een wallet met daarin munten. Hiervoor heb je uiteraard ook een stukje software nodig en dit is dus nauw verwant aan de software wallet. De print kun je zien als een soort uitdraai van je wallet (de inhoud wordt verplaatst naar papier) en de codes op die print kun je met je mobiel weer scannen als je ze wilt gebruiken.

Uiteraard heeft elk type wallet zijn eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte is de online wallet, aangezien deze vrij laagdrempelig is en altijd te benaderen. Sommige wallets bieden de mogelijkheid om een backup van je wallet te maken. Dit is dan ook zeker een aanrader! Wordt je account een keer gehackt of stopt de dienstverlener er mee, dan heb je nog een backup van je munten! Dit laatste is tevens het nadeel: alles wat online staat kan gehackt worden of simpelweg ineens offline gehaald worden. Zie bijvoorbeeld dit bericht over MtGox uit 2014.
Van dat laatste heb je met een software wallet geen probleem: jij bepaalt zelf of je PC of smartphone permanent aan- of uit staan. Nadeel: zorg heel goed voor een goede backup! PC’s en smartphones crashen namelijk nog wel eens…
Van hardware en papieren wallets wordt gezegd dat deze de meest veilige wallets zijn. Alleen moet je wel uitkijken dat je deze niet kwijtraakt of dat ze vernietigd raken.

Maar welke wallet moet je nu gebruiken? Geen idee, dat is een kwestie van voorkeur en het hangt er ook van af wat je er mee wilt doen. Er is namelijk nog een type wallet: de Exchange! Heb je munten welke je (snel) wilt kunnen verhandelen, dan is het niet handig om deze in een andere wallet dan de Exchange te plaatsen. Het overzetten daarnaartoe kost namelijk tijd en overdrachtskosten.

Exchange
Mocht bovenstaande je nog niet duizelen, dan gaat het verhaal vrolijk verder. Je hebt dus digitale munten gekocht en deze wil je gaan verhandelen. De grote munten (Bitcoin, Ethereum, etc.) stijgen gemiddeld genomen wel in waarde, maar omdat ze al zoveel waard zijn zullen deze niet ineens in waarde verdubbelen. Dit is een ander verhaal voor veel andere munten; er zijn er genoeg die ineens 2x, 5x, 10x of nog heel veel meer waard kunnen worden. Deze munten kun je dan kopen via een Exchange. Zelf gebruik ik voornamelijk Binance, maar je kunt ook terecht bij Bittrex, YoBit en nog de nodige andere.
Sowieso moet je je heel erg oriënteren op wat je bij een exchange allemaal ziet en hoe het werkt, maar het is voor een groot deel een kwestie van voorkeur welke je wilt gebruiken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat niet alle Exchanges ook alle munten verhandelen. Er zit absoluut een flinke overlap in, maar soms is het even zoeken welke munt je waar kunt kopen. Binance heeft er in ieder geval veel en de gebruikersinterface is ook vrij prettig (naar mijn mening).
Goed, je wilt je aangeschafte munten verhandelen. Om dit te kunnen doen moet je dus wel een tegoed op de Exchange hebben staan. Dit kun je op twee manier bereiken: je koopt munten (zie bovenaan) of je verplaatst munten vanuit een wallet (zie hierboven) naar de Exchange. Let op: maak bij aanschaf van je tegoeden (bij de Brokers dus) direct een keuze of je deze munten snel wilt verhandelen of dat je ze langdurig wilt bewaren. In geval van het eerste stort je de munten direct naar een wallet op de Exchange waar je wilt handelen. Wanneer je namelijk tegoeden vanuit de ene wallet naar de andere wilt overhevelen, dan zitten hier kosten aan vast, soms tot wel een paar tientjes! Beetje zonde dus als je het verkeerde besluit neemt en je dit extra geld kost.
Bij een Exchange heb je voor elk munttype een eigen wallet en let er ook op dat je altijd de tegoeden naar een zelfde type verstuurt anders ben je ze kwijt! Maak je dus Bitcoins over naar een Ethereum wallet, dan heb je pech en kun je in een hoekje gaan zitten huilen vanwege je verliezen.

Bovenstaande is gebaseerd op mijn eigen ervaring en voorkeuren. Ik ben geen pro maar een licht gevorderde beginner. Het kan dus heel goed zijn dat jouw mening over bovenstaande afwijkt.
Donaties zijn uiteraard welkom. Indien je een donatie wilt doen, gebruik dan 1 van de volgende adressen:
BTC: 1Ch8rUNDbX5xwYr3cEK3eL8yeeG2eymsbP
ETH: 0x4c92f976668265d3a049f5de4af469db3e2117ee
LTC: Lhb3ULvZVMwPzeZQkPUz3r24ErfmgMQERU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *