Bring me the money! Ik hoor het je zeggen…
Eén waarschuwing vooraf: met handelen in crypto munten kun je snel veel geld verdienen, maar pas op: je kunt het nog sneller kwijt zijn! Let dus heel erg goed op hoe en in welke munten je handelt. Per dag kunnen de koersen flink fluctueren, dit kan sterk van invloed zijn op de waarde van je tegoeden! Dit is half januari 2018 wel gebleken; de koersen zijn flink in het rood gedoken en de verliezen waren soms groot!
In mijn andere berichten heb ik het al een paar keer over een exchange gehad, maar ook over een ICO. Waar begin je en waar ga je verder?
ICO
Zoals elders te lezen is voor mij het hele feest begonnen met een ICO (Initial Coin Offering). Kort samengevat: ik kreeg via een collega de kans om geld te investeren in een nieuw te lanceren digitale munt en deze munt zou snel vele malen meer waard worden. Na deze kleine investering (ik begon met 150 euro) word je automatisch betrokken bij de rest van het proces, vooral ook omdat de meeste van mijn collega’s er ook veel mee bezig zijn.
Met een ICO kan het diverse kanten op gaan. Allereerst is er een aankondiging van een partij dat er een nieuwe munt aankomt. Een munt is niet alleen maar een munt, maar er zit ook nog een techniek en doel achter. Veelal is deze techniek gebaseerd op de blockchain en deze blockchain is heel simpel gezegd een controlemiddel. Alles wat in de blockchain zit kan nagenoeg niet vervalst worden. De handel in de munten gebeurt ook op basis van de blockchain en zo kun je precies zien wie er welke en hoeveel munten heeft verstuurd naar wie. Nu klopt dit niet helemaal, want je ziet eigenlijk niet wie er betrokken zijn maar alleen de adressen van de wallets. Maar vanwege de controlepunten kan deze informatie niet vervalst worden. Zo kan ik dus niet mijn wallet manipuleren en de inhoud verdubbelen. Zodra er een transactie plaatsvindt wordt dit door diverse controlepunten geverifieerd (door miners) en wanneer een transactie fouten bevat wordt deze afgekeurd. Je historie zit ook verwerkt in die transactie, dus het komt direct aan het licht wanneer je iets probeert te manipuleren.
Een munt heeft dus een doel of functie en het maakt voor jou eigenlijk niet zo heel veel uit welke functie dat is. Het belangrijkste bij een ICO is dat het doel potentie heeft, liefst op korte termijn, maar ook dat deze munt voldoende in het nieuws komt, een bepaalde waarde moet vertegenwoordigen en dat er voldoende muntjes zijn bij de lancering (maar ook weer niet te veel!). Al deze punten tesamen maken of breken een ICO en zodoende is niet elke ICO dus interessant.
Als leek heb je hier nog niet zo veel kijk op, je moet het dus hebben van tips en advies. Dit is een kwestie van de juiste websites vinden en deze in de gaten houden. Een goede start is bijvoorbeeld ICODrops. Hier vind je veel ICO’s met hun uitleg. Behalve de uitleg op deze site moet je uiteraard nog veel verder kijken; hoe meer nieuws er over een bepaalde nieuwe munt te vinden is, des te groter is de kans dat de munt na de lancering snel meer waard gaat worden.
Maar het kan nog makkelijker: doe mee met een (investerings)groep die er meer kaas van heeft gegeten. Eén van de groepen waar ik bij zit werkt momenteel aan een mooie site waar je eenvoudig geld kunt inleggen, waarmee de groep dan munten gaat verhandelen. Uiteraard is de winst (of het verlies) voor jou, na afdracht van een bescheiden commissie. Door de gezamenlijke inleg van de hele groep betekent dit dat er bij de inschrijving van een nieuwe ICO met grote(re) bedragen gezwaaid kan worden, waardoor meestal een betere aanschafprijs afgegeven kan worden en soms zelfs een bonus. Is de inleg bij een ICO niet hoog genoeg, dan mag je simpelweg niet meedoen of je krijgt een minder goede prijs. Vandaar dat meedoen in groepsverband vaker een positiever resultaat oplevert.
Zodra voornoemde site de lucht is zal ik dit bericht aanpassen en de link erbij zetten.
Exchange
Wil je niet alleen meedoen met een ICO maar ook wat handelen, dan moet je hiervoor aankloppen bij een exchange. Hier zijn er genoeg van; raadpleeg Google maar eens. Als beginner heb ik me vooralsnog beperkt tot slechts 1 exchange, namelijk Binance. Ik sta wel ingeschreven bij meerdere exchanges, maar daar doe ik nog niet zo veel mee. Dit komt mede omdat Binance een duidelijke site is waar alles voor zich spreekt en dat geldt niet voor elke exchange… Een andere reden dat ik vooralsnog maar 1 exchange gebruik is omdat het handelen in crypto valuta een tijdrovende klus kan zijn, vooral als je via verschillende partijen gaat verhandelen. Aangezien ik wel meer te doen heb dan alleen muntjes verhandelen, maar ook omdat ik de handel nog aan het verkennen ben, heb ik er dan ook bewust voor gekozen om voorlopig alleen Binance te gebruiken. Tenzij de muntjes uit een ICO verhandeld worden via een andere exchange natuurlijk, dan moet ik wel.
Om te kunnen handelen moet je wel wat tegoeden hebben. Dit kunnen Bitcoins zijn, maar ook Ethereum, BNB (eigen munt van Binance) of USDT. Heb je een andere munt (ook bij Binance, al dan niet na het doorstorten vanuit een wallet), dan zul je deze eerst moeten verkopen en de waarde in één van de vier bovengenoemde valuta laten bewaren in je wallet bij de exchange zelf. En met deze valuta kun je dan weer andere munten kopen. Heb je nog helemaal geen munten/tegoeden om te gaan handelen, dan klop je dus aan bij een “wisselkantoor, zoals AnyCoinDirect of LiteBit waar je tegoeden koopt en doorzat naar een wallet bij de exchange.
Hoe (ver-)koop je nu je munten? Dat is niet zo moeilijk: je zoekt een bepaalde munt uit op basis van enige criteria. Deze criteria zijn voor iedereen anders, maar de belangrijkste is wel dat je er vertrouwen in hebt dat de munt die je koopt ook daadwerkelijk in waarde gaat stijgen. De kansen voor dit laatste kun je deels bepalen door te lezen hoe goed deze munt in de markt staat en wat de toekomstverwachting is.
Wanneer je nu eindelijk de handelsplaats gaat opzoeken zie je een grafiek (eigenlijk meerdere) waar je o.a. het koersverloop terugziet over een bepaalde periode. Deze periode kun je deels aanpassen. Deze grafieken moet je wel een beetje leren lezen, anders heb je er nog niet zo heel erg veel aan. Verder zie je wat verkopers voor de munt in kwestie vragen en je ziet wat kopers voor de munt willen bieden. Hier kun je een beetje een idee krijgen van hoe de handel verloopt. Wanneer je nu zelf een bod uit wilt brengen geef je een voor jou goede prijs op. Is een munt alleen maar aan het stijgen, dan heeft het niet zo heel veel nut om laag in te zetten. Zet je echter te hoog in, dan betaal je misschien weer te veel. Kortom: bekijk het verloop, bepaal het bedrag wat je wilt uitgeven (kies vooraf wel of je dit “afrekent” in BTC, ETH of USDT) en vul de hoeveelheid in die je wilt hebben. Dit hoeven geen hele munten (of tokens) te zijn, gebroken aantallen mag vaak ook. Alleen geldt voor bepaalde munten zoals de Neo wel dat je alleen hele munten naar een andere wallet kunt verplaatsen.
Heb je een bod gedaan op een munt, dan is het afwachten of en wanneer dit bod geaccepteerd wordt. Zodra dit is gebeurd staat de munt automatisch in je wallet op de exchange.
Wil je de munt later weer verkopen (vanuit de wallet op de exchange!)? Dan gaat dit bijna op dezelfde manier. Je gaat weer naar het scherm waar je kunt handelen en je voert nu een verkoop in met jouw vraagprijs per munt (wederom goed opletten wat je er voor terugkrijgt, BTC, ETH of USDT) en het aantal. Zodra de marktprijs overeenkomt zal je munt verkocht zijn en daarmee ook uit je wallet.
Niet vergeten: elke aankoop en verkoop van een munt kost je een kleine commissie. Normaliter is dit bij Binance 0,1%, maar je kunt dit het eerste jaar halveren door te investeren in de munt BNB. Koop je er hier 1 van, dan worden alle commissies hiervan betaald en geldt een tarief van slechts 0,05% (totdat die BNB op is natuurlijk). Meer uitleg hierover staat in de help op Binance, maar het staat ook duidelijk bij je account vermeld.