Goed. Je hebt geld in je wallet op de Exhange en je hebt er zin in: munten kopen en/of verkopen maar!
Maar… Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wanneer kun je nu het beste kopen of verkopen en hoe moet je de grafieken nu lezen?
We beginnen met de laatste vraag: de grafieken.
Er zijn verschillende weergaves mogelijk, namelijk de timeline en candlesticks (ook wel kaarsen). De timeline laat niet zo heel veel zien, behalve wat de trend per moment is geweest (blauwe lijn) en wat de gemiddelde koers is (gele lijn). Die blauw lijn kan van seconde tot seconde veranderen en aardig jojo-en. Eronder zie je groen en rode balken die corresponderen met de blauwe lijn en je kunt ongeveer een idee krijgen van hoe sterk de stijging of daling was op dat moment.
Met candlesticks is het een ander verhaal. Veelal is de weergave per 1 minuut, 5, 15 of 30 minuten. Ook kun je de weergave aanpassen naar uren of zelfs dagen. In dit voorbeeld gebruik ik de weergave per 5 minuten. Elke balk die je nu ziet vertegenwoordigt een tijdsbestek van 5 minuten en je kunt aan de balk veel beter zien wat er in die tijd gebeurd is. Het brede deel van de balk geeft aan wat de openingsprijs en de sluitprijs van dat tijdsblok zijn, de smalle lijntjes boven en/of onder geven aan wat de uiterste prijzen zijn geweest (High en Low). Aan de variatie in die balkjes kun je zien welke trend de koers volgt en na enig oefenen kun je zelfs inschatten wat de trend kan gaan worden; dit is deels te voorspellen. De verschillende trends hebben ook namen gekregen: high test en low test, Train Tracks en Twin Towers, Bullish en Bearish engulfing bar, Inside bars en Doji bars. Voor een uitgebreide uitleg van deze termen kun je het best even kijken op beleggen.info en nog meer termen vind je op beursmeesters.nl. Ik kan die info hieronder ook wel plaatsen, maar ere wie were toekomt (en deze pagina wordt anders wel erg lang). Maar globaal gezegd: hoe meer stijgende lijnen en hoe groener alles is, des te beter. Maar gaat de koers van een token vrijwel vanuit het niets ineens erg hard omhoog, kijk er dan niet gek van op dat de koers binnen korte tijd even zo hard (of nog harder) weer onderuit gaat. Wil je risico’s nemen en hierop inspelen, koop dan snel, maar nog belangrijker: verkoop ook heel snel. Voor je het weet is de daling weer ingezet en ben je je centjes kwijt. Kortom: te snelle stijging is ook niet goed en is vaak zelfs maar van tijdelijke aard!
Om nu eindelijk munten (veelal altcoins of tokens) te gaan (ver-)kopen is het dus handig als je de grafieken een beetje snapt. Op vrijwel elke exchange zien deze grafieken er nagenoeg hetzelfde uit. Hoe beter je deze snapt, des te meer voordeel je eruit kunt halen door op het juiste moment te handelen. Daarnaast komt er ook een stukje gevoel en simpelweg gokken bij kijken. Zoals op een andere pagina ook aangegeven: dit is het moment waarop je geld kunt verdienen, maar ook verliezen!
Wil je er een beetje bekend mee raken zonder dat het je al te veel geld kost: begin met een goedkoop muntje. Bij Binance kun je prima zien welke koersen er voor de munten gelden en er staan vaak genoeg muntjes in het overzicht die slechts centen waard zijn (en dat veelal ook blijven!) In dit voorbeeld gebruik ik de koers van de Tron (TRX) en ik verhandel deze op basis van ETH. De Tron schommelt op moment van schrijven op een koers van rond 5 dollarcent; een maand eerder was dit nog 10 dollarcent!
De simpelste weg om nu tokens te kopen, is om een bedrag (in ETH) per stuk in te vullen wat je er voor over hebt, evenals het aantal. Daarna klik je op de groene Buy knop. In een venster onder dit blok zie je een lijst met openstaande orders en jouw bestelling komt hier nu bij staan. Zodra je order is afgehandeld verdwijnt deze naar het blok met de transacties van de afgelopen 24 uur. Welk bedrag je moet invullen hangt van verschillende factoren af. Kijk naar wat de grafieken doen: verwacht je een stijging, vul dan ongeveer de marktconforme prijs in (deze staat links tussen de rode en groene blokken in). Stijgt de munt erg hard en je wilt zekerheid dat je niet overboden wordt, stel dan een iets hoger bedrag in. Denk je echter dat de munt gaat dalen op (korte) termijn, dan stel je uiteraard een lager bedrag in. Zodra de koers het door jou ingestelde tarief bereikt worden alsnog je muntjes gekocht.
Wil je muntjes verkopen: dan voer je uiteraard een vergelijkbaar stappenplan uit als bij een aankoop, alleen zet je bij de verkoop dan een (iets) hoger bedrag neer dan de huidige koerswaarde (want je wil er zoveel mogelijk op verdienen tenslotte).
Voor zowel aankoop als verkoop kun je bij Binance dit ook direct voor de huidige marktprijs doen. Gebruik hiervoor het tabje Market en je munt wordt op dan direct gekocht, dan wel verkocht, tegen de geldende koers (dus de transactie is daarmee min of meer gegarandeerd).
Voor de gevanceerdere handelaars is er ook een Stop-Limit (ook wel Stop-Loss genoemd). Hiermee kun je een aankoop of verkoop inplannen voor de langere termijn. Als je bijoorbeeld ziet dat een koers daalt en je wilt een munt voor een bepaalde prijs kopen, dan stel je in dat je vanaf een bepaalde koers gaat beginnen met bieden (Stop) en je stelt je maximum aankoopbedrag in (Limit). Op basis van de Tron kan ik dus een stop instellen van 0.00004500; indien de koers deze waarde bereikt gaat Binance autmatisch deze munt voor me kopen voor dat bedrag. Mocht dit niet lukken (te veel kopers die hetzelfde bieden), dan kan Binance het bedrag steeds met 0.00000001 verhogen tot de limiet die je hebt ingesteld (bijvoorbeeld 0.00004525). Omgekeerd kun je dus ditzelfde doen voor een verkoop: je stelt dan een order in voor de prijs waarvan jij denkt dat die maximaal zal zijn zodat je tijdig kunt verkopen voordat de prijs weer zakt.