Harddisk Humax 5050C decoder vervangen


Ik ben in het gelukkige bezit van een Synology DS412+ NAS met daarin (zoals de naam al doet vermoeden) 4 harde schijven. Vorig jaar (2015) december bleek 1 van die schijven onbetrouwbaar te worden. Er was nog geen gegevensverlies opgetreden, maar de maandelijkse integriteitscontrole gaf wel aan dat er een probleem aan het ontstaan was.
Afbeeldingsresultaat voor ds412+
Niet getreurd, dat ding stond al 2,5 jaar continu aan met reguliere desktop harddisks, dus dan loop je natuurlijk het risico dat een schijf eerder dan verwacht (of gehoopt) mankementen gaat vertonen. Dus ik heb 4 nieuwe schijven gekocht (ditmaal wel schijven die bedoeld zijn voor een NAS) en heb direct maar voor extra capaciteit gezorgd. In plaats van 4 schijven van 2TiB zijn het nu schijven van 3TiB geworden. In de praktijk levert me dat dus 3TiB meer ruimte op. Niet 4TiB want 1/4 van de capaciteit wordt gebruikt voor de beveiliging aangezien de schijven in een RAID-5 configuratie zitten.

Het verwisselen van deze schijven is een fluitje van een cent: front loshalen, slede met een harddisk lostrekken, schijf wisselen en de slede weer terug steken. Daarna kun je de NAS de opdracht geven dat de RAID-configuratie hersteld moet worden. Bij de eerste harde schijf duurt dit enkele uren (uiteraard verwissel je eerst de schijf die mankementen vertoond). Wanneer dit herstel voltooid is kun je de tweede schijf wisselen, etc. Alleen duurt het herstelproces na elke schijf steeds langer en soms heb je het idee dat er niets meer gebeurt. Bij de laatste schijf duurde het meer dan een dag en stond ik bijna op het punt om die schijf eruit te halen en te controleren. Gelukkig bleek toen ineens de NAS klaar te zijn met herstel en zag ik dat er nu 8 TiB opslagcapaciteit was.

Maar omdat ik nu met 3 schijven zat die eigenlijk nog wel goed zijn vond ik het zonde om deze weg te gooien, ze hebben elk wel een capaciteit van 2TiB tenslotte! Eén van de nieuwe doelen was snel gevonden: ik heb ooit nog eens een Humax 5050C HD decoder ontvangen van mijn kabelmaatschappij om HD-uitzendingen op mijn TV te ontvangen omdat 1249026710mijn TV destijds geen ingebouwde HD-decoder had. Wel vreemd, het was een Full-HD TV, maar de ingebouwde decoder kwam niet verder dan SD. Maar dat terzijde, inmiddels heb ik een 4k TV staan die wel de juiste ingebouwde decoder heeft 🙂
Naast het in full-HD TV kunnen kijken gebruik(te) ik de decoder ook nog voor iets anders: TV-uitzendingen opnemen! Jammer was wel dat de ingebouwde harde schijf zo’n 320GiB groot was en dus snel vol zat.

Zoals gezegd had ik dus enkele grote harde schijven op mijn bureau liggen en ik ging de uitdaging aan om één daarvan in de decoder in te bouwen. Een nog grotere uitdaging was het behouden van alle opnames! Even Googelen denk je dan. Maar nee. Veel cowboyverhalen over hoe anderen de schijf hadden vervangen (met nog een hoop onduidelijkheden), maar de meesten waren het er over eens: je kon de opnames niet overzetten. Ook zag ik discussies of een gewone harddisk wel geschikt was, want in de Humax zat tenslotte een speciale harddisk voor video opnames.
Op mijn werk zeg ik wel eens tegen mijn klanten: ik hou niet van problemen, ik denk liever in oplossingen. Zo ook nu. Een moderne gewone harddisk heeft ruimschoots voldoende snelheid om op gelijk niveau te presteren vergeleken met een “speciale” harddisk van bijna 8 jaar oud…

Had ik al eens gezegd dat ik een NAS bezit? 😀
Ideaal zo’n ding! Je kunt er namelijk ook losse harde schijven op aansluiten middels een USB naar SATA adaptertje. Sluit je de harddisk uit de Humax op je Windows PC aan, dan kun je er Afbeeldingsresultaat voor usb sata adapter gembirdinderdaad vrij weinig mee aangezien de formattering van de harde schijf uit de Humax in Ext3 is uitgevoerd. Ext3 wordt doorgaans alleen gebruikt in Lunix/Unix omgevingen en laat het besturingssysteem van de Synology NAS nu gebaseerd zijn op Linux…! Kortom: de NAS kon prima overweg met de aangesloten harde schijf en ik kon alle data van de 4 partities dan ook probleemloos kopiëren.
De volgende stap was om de nieuwe harde schijf voor te bereiden. Hiervoor kun je deze middels de USB naar SATA adapter het beste weer wel op je Windows PC aansluiten. De NAS zal ook best kunnen partitioneren en formatteren, maar dat is daarmee weer iets ingewikkelder. Eenmaal aangesloten herkende de PC de schijf wel, maar kon uiteraard niet uitgelezen worden (want afkomstig uit de NAS, dus Ext3 formattering en ook nog eens afkomstig uit een RAID-5 configuratie). Dit maakte op dat moment niet uit, alles wat er op die schijf stond mocht toch gewist worden.
Een ideaal tooltje om de volgende stappen mee te zetten was MiniTool Partition Wizard Free 9.0. Dit is een echt gratis programma waarmee je partities kunt aanmaken, wissen en/of wijzigen (en nog meer). Het maakt voor deze tool niet uit welke formattering er gebruikt moet worden, dus was het een koud kunstje om de aanwezige partities te wissen en weer nieuwe aan te maken.

Hier verscheen een nieuw vraagteken: welke partitiegroottes moest ik aanhouden? Aangezien de nieuwe schijf groter was moest ik dus afwijken van de groottes op de oude schijf. Ook nu kon ik niet echt een duidelijk antwoord vinden via Google; de meningen waren verdeeld en de meesten hingen de harde schijf gewoon in de Humax en die regelde de rest (het partitioneren en formatteren dus). Dat maakte geen deel uit van mijn plan aangezien ik de data nog wilde overzetten…
Uiteindelijk bleek de oplossing na enig proberen vrij simpel: De eerste partitie moet 2GiB groot zijn en de tweede ca. 100MiB. Daarna heb je de keuze want er moeten nog 2 partities aangemaakt worden. 1 voor de TV-opnames en 1 voor foto’s die je wilt opslaan. Op de oorspronkelijke harde schijf was voor de foto’s 25GiB gereserveerd. Niet dat ik er foto’s op zet, maar wat is nu 25GiB op 2TiB, dus dat heb ik gelijk gehouden. De resterende ruimte was dus beschikbaar voor de TV-opnames. Partitie 3 werd dus 2TiB -27,1GB = 1,73TiB groot en partitie 4 dus die 25GiB. Zoals eerder gezegd met partitionering in Ext3.

Na het formatteren restte mij alleen nog het overzetten van de opnames. Dit kon op dezelfde manier als aan het begin: aansluiten op de NAS en de inhoud van de 4 partities weer terug kopiëren.

En wat denk je? Werkte het? Zeker wel! Dankzij de nieuwe omvang van de harde schijf kan ik nu veel meer programma’s opnemen dan eerst, want ik liep ik nog wel eens tegen de limieten van de beschikbare ruimte aan. Ik ben nu met de opnames nog niet boven de 30% gebruikte schijfruimte gekomen 🙂
De Humax decoder zelf is het er nog niet helemaal mee eens; die toont dat er een harde schijf van slechts enkele GB’s in zit, maar het percentage vrije ruimte wordt dan weer wel correct weergegeven. Maar who cares, het werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *