Zwarte piet, never ending story


Vandaag was de aftrap voor de Zwarte Pietendiscussie van 2016 te lezen op nu.nl. Uiteraard zijn er weer de nodige tegenstanders die het fenomeen Zwarte Piet racistisch vinden. En dat terwijl Zwarte Piet nooit racistisch is bedoeld! Kinderen zouden de racistische ideeën overnemen. Ja, vast…

Alleen jammer voor de tegenstanders dat onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen heel andere gedachten bij Zwarte Piet hebben! Zo is er volgens o.a. het AD, NRC en Trouw een universitair onderzoek waaruit blijkt dat kinderen Zwarte Piet zien als clown of fantasiefiguur. Ook een peiling door het Jeugdjournaal laat zien dat Zwarte Piet leuk, grappig en sportief is. Ik kan uiteraard alle onderzoeken en peilingen hier wel opsommen, maar Google doet dat veel beter (en heeft er ook veel meer ruimte voor). Feit is dat de meeste kinderen Zwarte Piet als een (zeer) positief personage ervaren!

imagesDe hetze (want dat is het) tegen Zwarte Piet is hoofdzakelijk begonnen door Quinsy Gario, een kunstenaar/dichter, afkomstig uit Curacao. Waarschijnlijk heeft Quincy een vervelende jeugd gehad, want hij ziet in veel dingen racisme. Om te beginnen dus in Zwarte Piet, maar ook in een filmpje waarin een blank meisje op het strand speelt. Waarom is dat nu weer racistisch? Had het dan persé een donker meisje moeten zijn op die foto? Zo kunnen we alle foto’s en reclamecampagnes wel onder de loep leggen en bekritiseren. Uiteraard is Quincy flink bekritiseerd en belachelijk gemaakt.

Het jammere is dat Quincy nog de nodige volgers heeft meegekregen ook. Uiteraard veel andere mensen die getint zijn (laat ik het woord getint maar gebruiken en niet zwart, gekleurd of negroïde, want dan heb ik het weer gedaan), maar ook niet-getinte mensen (want blank zou in dat geval dan ook racistisch klinken). Het merendeel van die meelopers verdenk ik ervan dat ze volgen omdat dat maatschappelijk verantwoord is en dat ze daarmee weer even flink positief in het nieuws komen.

Er zijn pogingen geweest om Zwarte Piet wat van zijn “slechte imago” af te helpen. De grote oorbellen en volrode lippen worden nu achterwege gelaten. Ook het krulletjeshaar (en geen kroeshaar zoals sommigen beweren!) wordt stilaan steeds minder. Ook is Zwarte Piet niet meer zwart maar wordt hij steeds lichter bruin. Met deze veranderingen kunnen alle voorstander aardig leven: Zwarte Piet is nog steeds als dusdanig herkenbaar en het is een handreiking naar de tegenstanders dat er toch wat aan gedaan wordt. Mijn mening is echter dat Zwarte Piet te licht-bruin moet worden, want anders heeft hij (ongeveer) dezelfde kleur als de gemiddelde getinte tegenstander en dan krijg je mogelijk al helemaal dat gezeur dat er een bepaalde groepering wordt aangeduid. Nu is er in zekere zin nog een bepaalde mate van onderscheid.
imagesimagesOok zijn er pogingen geweest om andere Pieten in het leven te roepen Witte Pieten (waarbij ik mij gediscrimineerd zou kunnen voelen), Kaas Pieten (hoe verzin je het!), maar ook Regenboog Pieten. Sorry hoor, maar in het kader van racisme kan ik me heel goed voorstellen dat de homo-scene hier ook moeite mee kan hebben; de regenboog staat tenslotte inmiddels aardig symbool voor het homo of lesbo zijn. Maar gelukkig zijn deze mensen verstandiger en maken zij er niet zo’n punt van…

Wat is racisme eigenlijk? Volgens de online woordenboeken is rassenhaat of discriminatie op grond van iemands ras. Er bestaan nog enige definities, maar dat zijn eigenlijk andere bewoordingen voor deze 2 “vertalingen”.
Het woord rassenhaat spreekt voor zich, het tweede op zich ook wel, maar over het woord discriminatie valt ook heel veel te vertellen!

Op encyclo.nl staan diverse mooie beschrijvingen van het woord discriminatie, en één van de fraaiere is de volgende:
Onder discriminatie wordt in het algemeen verstaan: een nadeel berokkenen door het maken van onderscheid ten aanzien van individuen of groepen op grond van kenmerken die in die situatie geen aanvaardbaar motief vormen.
Als ik dat zo lees krijg ik toch een ander idee bij de huidige situatie. Want wie discrimineert nu eigenlijk? Feitelijk degenen die Zwarte Piet van racisme betichten en/of degenen die de aanhangers van Zwarte Piet van discriminatie beschuldigen. Want de tegenstanders maken onderscheid op grond van kenmerken die geen aanvaardbaar motief vormen.
Een andere omschrijving op cyclo.nl: mensen minderwaardig behandelen op grond van groepskenmerken. De rest van Nederland behandelt Zwarte Pieten niet anders, sterker nog: het merendeel van de Nederlanders omarmt Zwarte Piet! Het zijn juist de tegenstanders die de Zwarte Pieten minderwaardig behandelen…

Maar omdat dit dus ook weer een zoveelste discussie over Zwarte Piet is en het nog een half jaar duurt eer Zwarte Piet weer in het land is zie ik de komende maanden de discussies alleen maar weer toenemen en zal het 1 van de heftigste jaren omtrent dit soort discussies worden vrees ik. Jammer dat er niet aan de kinderen wordt gedacht, Zwarte Piet is er voor hun en niet voor de volwassenen die als kind blijkbaar geen Sinterklaasfeest hebben meegemaakt (of met de roe hebben gekregen) en er geen goede herinneringen aan hebben.imagesNederland is niet het enige land waar Sinterklaas met Zwarte Piet aankomt. Ook in België, ja zelfs Suriname! En er zijn nog enkele landen die meedoen. Maar hoor je de bevolking daar klagen? Welnee, dat kan alleen in dit bekrompen kikkerlandje, vol met hypocriete mensen…

Gelukkig is het merendeel van de Nederlandse bevolking niet tegen Zwarte Piet of zelfs (inmiddels) fan/voorstander/liefhebber! En ook gelukkig zijn dit niet alleen de niet-getinte mensen!
Kijk maar eens op Facebook, hoeveel fanpagina’s er niet gevuld zijn door Zwarte Piet voorstanders. Of in Google (images), daar staan zeer veel grappen en karikaturen over de zeurpieten tegenstanders…

Heel jammer dat iets wat niet als discriminerend of racistisch is bedoeld, maar juist als (kinder)feestje, leuk en gezelligheid, inmiddels heel anders wordt gezien door een bepaalde groepering. Maar ja, hier mag je niets over zeggen want dan berokkenen we deze groepering weer door het maken van onderscheid (ze zijn anders dan de rest van de Nederlanders) en/of behandelen we ze minderwaardig. En dat mag niet, dus laten wij het goede voorbeeld maar geven. Of toch niet…?
😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *